Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Historiska skärvor i Algots sågspån

Algot Engströms bilder

Algot Engströms dåliga glasplåtar - en serie

Bildarkiv

Startsida

Historiska skärvor i Algots sågspån

Algot Engström (1887-1957) var Hörneås egen historiska fotograf. Detta har man fått läsa på många andra sidor på Becken-Webben där hans bilder återges i olika sammanhang. Han bodde i en liten timrad parstuga på broderns Rickards gård. Idag är Algots stuga inte vad den varit, och som likt Algot själv, sett sina bästa dagar passera. Utifrån olika mer eller mindre realistiska planer ska Algots stuga renoveras, eller flyttas, eller delas i två och flyttas, eller eldas upp. Dessvärre verkar det senare som det enklaste projektet, även om för stunden det näst sista alternativet fortfarande lever i tanken hos Algots brors-son-son (skribenten).

Under förberedande arbete i Algots stuga tömdes vindens bjälklag på sågspån. På vinden förvarade Algot glasnegativ och allsköns bråte. Tyvärr har glasplåtarna försvunnit, till en okänd person som ämnade ”rädda dessa till eftervärlden”, eller med andra ord "låta materialet spårlöst försvinna från Beckens historia". Kvar i sågspånets djup låg däremot några skärvor av denna försvunna historia. Det är dessa skärvor som är föremål för denna artikel. Ett annat fynd i spånet, ett urklippt och tidigare inramad tidningsbild med en kvinna som till örhängen bär två surströmmingsburkar, finns återgiven på annat håll inom Becken-Webben.

Bild 1. Ett foto av för stunden okända personer. Det tros vara fotograferat på övervåningen till brodern Rickards hus (huset revs 1922). Möbler och några tavlor känns igen, varav en del finns bevarat. Den randiga klänningen är återgiven med sådan skärpa att man kan använda kortet som testbild för datorskärmar.  De två personerna återfinns i högre upplösning i Bild 2

Bild 2.

Det är med fascination man lägger gamla glasplåtar i negativscannern. Dessa ansikten har blickat in i fuktig sågspån i snart 100 år, för att nu rikta sina ögon mot dagens Hörneåbor på datorskärmen. Det är med respekt man läser deras ansiktsuttryck och funderar på vad de tänkte för stunden, vad de upplevt, och kommer att uppleva under deras resterande leverne. Och, vad samspråkade de om med fotografen Algot Engström. De väntade säkert med spänning på framkallningen av bilderna. Bilderna som återges här verkar vara ganska spontana, bortsett från Konfirmationsskärvan. 

Bild 3. Två unga män som lutar sig mot en tall. I bakgrunden skymtar ett hus, möjligen Viktor Bergströms. Ansiktena återfinns i högre upplösning i bild 4.

Bild 4. 

Tyvärr är vissa av skärvorna så skadade att det nätt och jämt framgår vad som visas. Bild 5 är ett sådant exempel, där fastklistrade sågspån inte går att tvätta bort.

Bild 5. En generationsbild, som tros vara fotograferat utanför Viktor Bergströms hus. Möjligen ser vi fyra generationer framför kameran, med den äldste damen in centrum.

Cykel var gårdagens fortskaffningsmedel, bild 6 visar ett sådant exempel.

Bild 6. Cyklande par, okänt vilka. Damen i bild bör rimligen gå att identifiera.

Algot dokumenterade nya händelser. I bild 7 ses en yngling på trappen till ett hus som ser ganska nybyggt ut, eller var det rökdebuten som skulle dokumenteras. Pipan är tydlig på glasplåten, just där det krossade glaset tar vid.

Bild 7. Ung man på farstukvisten, med pipa.

Att röka var gårdagens trend. Idag förknippas det mest med lungcancer. Bild 8 visar en ung dam som står på bron med en cigarett. Att det är en dam är inte helt uppenbart, möjligen får man det intryck utifrån jackan (kappan). Ridbyxorna är lite ovanliga.

Bild 8. Dam (förmodas) med ridbyxor och cigarett. Glaset spricka har obarmhärtigt skurit bort nödvändiga detaljer i bilden.

Serien avslutas med en ganska stram bild, på något som verkar vara ett konfirmationskort. Prästen ses ner till höger i bild, och ungdomarna verkar barska.

Bild 9. Skärva av Konfirmation.

Utöver de bilder som visats finns ytterligare några glasnegativ i Algots samling. Negativen ovan hade alla  gemensamt att de legat i bjälklaget i nästan 100 år. De andra av Algots få bevarade glasplåtarna hade turen att överleva på annat sätt, och visas på en annan sida.

Gunnar Engström, 2009-12-25

 

Maila till redaktionen, om Du vet något om bilderna.

Besökare